Beredskapslyftet - en resurspool för omställning

Avslutade projekt

Avslutade projekt

 

Nedan presenteras avslutade projekt


En trygg start i Sverige

Situationen i Ukraina skapade en akut kris för miljontals människor. Tillsammans med Rädda Barnen, Stadsmissionen och den ideella plattformen Airbnb.org, vars verksamhet syftar till att hjälpa människor med boende i kristider, startade Beredskapslyftet En trygg start i Sverige. Tillsammans skapades en process för ett tryggt mottagande av flyende från Ukraina och kompletterande av det arbete som gjordes av bland annat Migrationsverket, kommuner och MSB. Genom att lägga till bakgrundskontroller, intensivutbildningar och volontärinsatser skapades en tryggare process för alla inblandade. Det gemensamma målet var att underlätta för de som flydde och samtidigt säkerställa en smidig integration i det svenska samhället. Läs mer >>


Ukrainian Children Activity Center

Under våren 2022 startades Ukrainian Children Activity Center, ett aktivitetscenter för ukrainska barn i Nordiska museets lokaler på Djurgården i Stockholm. Aktivitetscentret erbjöd 100 barn som flytt från Ukraina en trygg miljö med rutiner och social interaktion. Barnen delades in i grupper efter årskurser med ukrainska lärare som handledare. Aktiviteter var en blandning av lek, lektioner, svenskundervisning och utflykter. Finansiering kommer från näringslivet och privata donationer. Aktivitetscentret var öppet från mitten av april till slutet av juni. Läs mer >>

Under sommaren 2022 öppnades också ett sommarcenter på Tekniska museet i Stockholm och Nationalmuseum i Helsingfors.


Afghanistan

 I samarbete med Polar Music Prize och SAS säkrade Beredskapslyftet finansiering för att evakuera 273 medlemmar från Afghanistan National Institute of Music från Doha till Lissabon. Läs mer >>


Nätverksprogram “Kontakten”

I samarbete med Folkets Husby lanserade Beredskapslyftet ett nytt nätverksprogram riktat till unga personer i åldern 20-30 år i Järvaområdet. Programmet riktade sig till personer som befann sig i det avslutande skedet av sina studier eller yrkesutbildning och behövde etablera kontaktvägar in i arbetslivet. I nätverksprogrammet matchades deltagarna med seniora nyckelpersoner från näringslivet som fungerade som mentorer. Under programmet träffades adept och mentor regelbundet, antingen fysiskt eller digitalt, och tillsammans satte de mål för programmets progression. Genom programmet erbjöds deltagarna möjligheter att utvidga sina affärsnätverk, utvecklas inom sina yrkesområden och dra nytta av mentorer som fokuserade på att hitta inträdesmöjligheter för adepten.


Vård IV

Svenska storbolag återgick nu till att försöka hitta personal för att stödja den pressade sjukvården. Flera stora företag inom näringslivet gick samman och erbjöd medarbetare med sjukvårdserfarenhet betald tjänstledighet för att temporärt engagera sig inom vården. Bland dessa företag fanns AFA Försäkringar, Apoteket, Astra Zeneca, Danske Bank, Ericsson, Feelgood, Folksam, Investor, LIF, Länsförsäkringar, SAAB, SAS, Scania, SEB, SKF, Tre, Vattenfall och Volvo Group.

Beredskapslyftets initiativ påbörjades initialt i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Läs mer >>


Vaccinationskampanj

Tillsammans med The Social Few genomförde Beredskapslyftet en kampanj för att sprida information om vaccinering för språkgrupperna arabisktalande, somalisktalande och persisktalande svenskar i Stockholms län. Bakgrunden för detta initiativ var de viktiga lärdomarna som dragits från riktad kommunikation under pandemin, samt inspiration hämtad från andra länder.

The Social Few är en kommunikations- och insiktsbyrå med fokus på datadriven inkludering.

När vaccinationstakten ökade i Stockholm, följde Beredskapslyftet och The Social Few upp med ytterligare en kampanj. Läs mer >> 


Vård III Göteborg

Under våren 2021 fortsatte Beredskapslyftet sitt arbetade med att mobilisera personal till verksamheter som befann sig i starkt tryck under coronapandemin. Vid den tiden gick Beredskapslyftet ut med en uppmaning till alla företag i Göteborg att ansluta sig till detta initiativ. Målet var att få fler företag att engagera sig så att medarbetare, som redan var legitimerade sjuksköterskor eller undersköterskor, kunde gå in och stötta samt underlätta i vården under några veckor med bibehållen lön genom betald tjänstledighet.


Vård II

Situationen var ansträngd hos Region Stockholm, Region Skåne, Region Södermanland och Region Väst när det gällde tillgången på sjuksköterskor med erfarenhet av anestesi, IVA eller IMA. Varje individ som kunde avlasta den ordinarie personalen var högt uppskattad. I ett samarbete med näringslivet erbjöds personer med dessa specialkompetenser betald tjänstledighet för att under en begränsad period bistå inom vården. Snabbt visade 300 personer från 54 olika bolag sitt intresse, och i slutändan steg omkring 50 personer fram för att avlasta och ge sitt stöd inom vården.


Lärare

Beredskapslyftet och omställningsaktören TRR hade ett samarbete för att locka fler lärare till Sveriges skolor. Detta samarbete utgjorde Beredskapslyftets första nationella projekt, och målet var att öka antalet personer som valde att omskola sig till läraryrket. Initiativet möjliggjordes genom utbildningssatsningen KPU, kompletterande pedagogisk utbildning. Genom KPU kunde de som hade högskolestudier inom ämnen som undervisades i den svenska skolan uppnå en ämneslärarexamen efter en utbildning på cirka ett till ett och ett halvt år.


Vaccinering

I samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset rekryterade Beredskapslyftet sjuksköterskor som assisterade med vaccineringen.


Sommarjobb

Flera tusen sommarjobb försvann under 2020 på grund av coronakrisen. Mot denna bakgrund utlyste Stockholms stad därför en upphandling som Fryshuset, i samarbete med Novare, deltog i. Uppdraget var att ge 1000 ungdomar en meningsfull sysselsättning under sommaren 2020. Initiativet skedde i samarbete med Fryshuset och Novare, och på uppdrag av Stockholms stad, som också var delvis finansiär genom upphandlingen. Övriga finansiärer inkluderade Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond, Goldman Sachs, Investor, SEB och Tre.

Målet med sommarjobben var att ge ungdomarna användbara kunskaper och kontakter samt en viktig inblick i näringslivet, och därigenom visa vilka möjligheter som finns för dem i framtiden genom en första arbetslivserfarenhet. Arbetet genomfördes i Fryshusets lokaler i Hammarby Sjöstad, Husby och Skärholmen.

Läs mer >>


Förskola & Skola

Lidingö Förskola

I samarbete med Lidingö stad och SJ lanserade Beredskapslyftet under 2020 en satsning som riktades mot förskolan.

Precis som tidigare i Beredskapslyftets insatser för vård, skola, äldreomsorg och skogsplantering stod förskolan inför utmaningar med att täcka sitt personalbehov under coronapandemin. SJ hade samtidigt ett antal medarbetare som tillfälligt var utan arbetsuppgifter på grund av rådande omständigheter. Några av SJ:s medarbetare, tillsammans med andra, genomgick en introduktionsutbildning för att kunna gå in och avlasta i förskolan i Lidingö stad under en period där förstärkning av personal var nödvändig. Läs mer >>

Engelska skolan

I samarbete med SAS, Internationella Engelska Skolan (IES), Fryshusets grundskolor i Stockholm och Kista International School lanserades en pilotutbildning under våren 2020 för att öka personaltätheten i grundskolan under coronakrisen.

Grundskolorna påverkades av coronakrisen, och trots att de flesta höll öppet och bedrev undervisning som vanligt, hade de svårt att täcka upp för den höga personalfrånvaron som pandemin medförde. Under IES ledning erbjöds 25 personer från SAS en introduktionsutbildning med både teori och praktik. Deltagarna lärde sig planera och hålla i lektioner, hantera vanliga situationer i klassrummet och fick en översikt över pedagogikens grunder. De första två introduktionsdagarna hölls både digitalt och på plats i IES lokaler på Södermalm. Målet med utbildningen var att deltagarna skulle kunna avlasta den ordinarie skolpersonalen. Läs mer >>


Skog

Beredskapslyftet lanserade under 2020 sitt fjärde snabbspår för nyanlända och unga med funktionsvariationer i samarbete med Svensk Skogsservice/Dalslands Skogsskola och FAM för att delta i skogsplantering.

Varje år planteras över 300 miljoner plantor i svenska skogar. På grund av in- och utreseförbud runtom i Europa stod emellertid miljontals plantor kvar och väntade på att bli planterade. Samtidigt som det skedde många varsel i Sverige fanns det två grupper som hamnade ännu längre från arbetsmarknaden: nyanlända och unga med funktionsvariationer.

I samarbete med FAM, Svensk Skogsservice/Dalslands Skogsskola utformades en intensivutbildning, särskilt riktad mot nyanlända och unga med funktionsvariationer. Deltagarna i utbildningen fick bland annat lära sig om skogshistorik, planteringsteknik, plantvård samt förvärva kunskaper inom föryngringsmetoder och logistik. I den första pilotomgången genomgick 25 personer utbildningen.

Läs mer >>


Omsorg

Det andra initiativet av Beredskapslyftet inleddes i april 2020 när ett nytt utbildningsspår öppnades i Stockholm. Startskottet för utbildningsspåret var ett samarbete med Grand Hôtel, McDonald's, Courtyard by Marriot Hotel och Stockholms Stad, med finansiering av Patricia Industries - en del av Investor AB. Kort därefter inleddes ännu ett spår på Spotifys huvudkontor i samarbete med Kunskapsskolan.

Utbildningens fokus låg på äldreomsorgen, där medarbetare inom hotell- och restaurangbranschen, samt servicebranschen, erbjöds en introduktionsutbildning för att kunna avlasta inom omsorgen. Utbildningen genomfördes på Spotifys kontor i Stockholm och omfattade ämnen som krissituationer inom omsorg, inklusive hygienrutiner, sekretess och vård i livets slut.

Läs mer >>


Vård

Det första initiativet, som också blev starten av Beredskapslyftet, startades under våren 2020 av Novare tillsammans med Wallenbergstiftelserna och Sophiahemmet Högskola. Tillsammans skapade de en intensivutbildning för att omskola permitterad kabinpersonal från SAS med målet att de snabbt skulle gå ut och avlasta vården under pandemin. Utbildningen varade i tre dagar och genomfördes digitalt. Utbildningen riktade sig till personer som ville bidra till att avlasta vården, särskilt inom hemtjänsten och äldreomsorgen. Läs mer >>